om vi ska snacka damhandboll

Jag är just nu i fullständig chock

Truppen till VM i Brasilien (damhandboll snackar vi nu) presenterades nyss och Elitseriens bästa spelare de senaste två åren, Nathalie Hagman, är inte med. Hon petas till förmån för Sävehofs Hanna Fogelström. Vad som föranlett denna petning har jag absolut ingen insyn i, men chocken är inte mindre för det. Vad fan är det som pågår?

Nathalie har varit bofast i landslaget en längre tid nu och är överlägsen i Elitserien om man ser till målproduktion och MEP. Sen har hon inte fått till det lika bra i landslaget, men det beror ju mest på att hon har Annika Wiel Fredén framför sej, Annika som gör det riktigt bra i landslaget, och därför inte fått så mycket speltid. Hur motiverar man då att plocka bort henne och sätta in Fogelström?

Missförstå mej rätt nu, Fogelström är också en fantastiskt duktig handbollsspelare. Men hon är mer lik Annika i sin spelstil och sina avslut. Är det inte bättre att ha två spelare som kompletterar varandra, än två som är ungefär likadana?

Min andra tanke är – var fan är Angelica Wallén? Wallén har varit sinnessjukt bra i danska ligan sen hon gick dit. Hon ligger högt uppe i skytteligan och spelar i ett topplag i världens bästa liga. Nej, då tar man istället med Jamina Roberts, som, tyvärr, är sämre än på länge. Hon har helt enkelt inte presterat så som vi vet att hon kan och då ska man inte till VM, tycker jag. Men vem bryr sej om vad jag tycker…

Folk har genom åren klagat på Sävehof-dominansen i landslaget och att de får fördelar för att Bagarn tidigare varit förbundskapten med Per Johansson och jag har alltid försvarat Sävehof och Bagarn i det läget, haft förståelse för att man väljer spelare man är trygg med, även om det kan anses ”orättvist” mot de andra spelarna. Men nu vete fan om jag inte börjar undra vad det är för kriterier de går efter egentligen och om de inte lika gärna kunnat skicka hela Sävehof till VM, för det här är bara för mycket.

Jag har full förståelse för att vissa människor inte tycker att jag ska uttala mej i frågan, hade det varit så att jag hade tillräckligt med kunskap och erfarenhet, så hade det ju varit jag och inte Per Johansson som varit förbundskapten, men jag känner ändå att jag vill visa mitt missnöje, som svensk handbollsälskare, och samtidigt visa mitt stöd och mina sympatier för Nathalie Hagman och Angelica Wallén, som i min värld blivit petade till förmån för spelare som inte är lika bra. Det är alltså inte så att jag missunnar Fogelström och Roberts att få åka och spela ett VM, det är bara det att jag unnar Hagman och Wallén det något mer.

Jag har allra största respekt för Per och hans handbollskunnande och även för Per som person. Han är förbannat trevlig och en människa av bra karaktär. Därför blir jag besviken över hur han ”böjer sej” för Sävehof, inte bara i detta fallet, utan även gällande artikeln om Ulrika Ågren i gårdagens aftonbladet. Jag förstår att han vill hålla sej vän med svensk handbolls stormakt, men jag förstår inte hur han kan hänga ut en av sina spelare så i media. Speciellt inte då de flesta med insyn vet att hon har rätt.

Men, till sist, till det glada;

Torstenson är med! Gulldén är med! Ahlm är med! Och, en kanonskräll, Filippa Idéhn är med! Helt sanslöst roligt och helt rätt! Filippa har varit outstanding i Elitserien i höst och är helt klart förtjänt av sin VM-plats.

Trots en del bittra smaker är jag full av tilltro till det här laget och VM i Brasilien kommer bli en rolig ”upplevelse” här hemma i soffan.

Heja Sverige!

6 tankar om “om vi ska snacka damhandboll

 1. Håller helt med dig ang petningen av Hagman och Wallen. Helt sinnessjukt! Roberts har ju för fan varit direkt dålig i de senaste lanskamperna och inte har hon varit specellt bra i elitserien heller. Finns i mina ögon massor med 9 meters spelare som är bättre än henne, men nä då inte petar dom henne inte. Tycker också att Fågelström är bra men inte i närheten av hagman och vad har hon för erfarenhet av A-landslaget, i princip debut i ett VM. Nä nu tappar jag tilltron till Per J.Vad är det för hake Sävehof har på Per J.???Man börjar ju undra.

 2. Handbollsklacken: Fk Per Johansson på presskonferensen: Vi tror att Nathalie på sikt kan bli en fantastisk landslagsspelare, men hon fyller inte riktigt upp den rollen ännu.
  Och det gör alla de övriga uttagna?

  Svar; Framför allt så undrar jag om Hanna Fogelström, som spelat en (1) A-landskamp, gör det? Förmodligen inte. /Maria.

 3. Håller med dig till fullo! Så länge Hagman är så pass bra i elitserien borde hon få platsen bakom Annika, så länge ingen annan gör det bättre. Hon är ju en spelare som kan överraska! Och Jamina också, hon har ju inte varit alls bra på sistone i landslaget.. Läste Pers kommentar nån gång att dom ska utnyttja henne med det hon är bra på – en mot en. Men det är väl Wallén också bra på PLUS alla hennes andra egenskaper…

  Ja.. Som sagt, jag håller på dig!

  F.ö – sjukt kul blogg – tittar in här varje dag. Och vi verkar ha samma sjuka intresse för handboll=) Jag dock spelandes i lite lägre division, dock konkurrent till ditt Hallby 😉

  Håller tummarna att ni snart får er lilla krabat hos er och att kommer gå toppenbra!
  /Joanna

 4. Helt sjukt att inte Hagman kom med!
  Visar precis som du säger att om man spelar i Sävehof har man en räkmacka in i landslaget.. Riktigt tråkigt/dåligt…. Läste också artiklen om Ågren och tyckte det var pinsamt hur Johansson försvarade sävehof och Bagarn.

  Tack för en bra blogg! 🙂

 5. Helt rätt skrivet Maria!
  Jag håller med till fullo. Att man har som argument att ta med Roberts istället för t.ex. Wallén därför att man vill utnytja hennes styrka en mot en får mig att undra följande: Är inte de kvaliteter man ser hos Roberts undefär precis det som Helgesson tillför, nämligen fart, genombrott och lite överraskningar i spelet? Bara det att Helge är ungefär 100ggr bättre för tillfället. Skumt tycker jag!
  Varför Fogel får en plats istället för Hagman tänker jag inte en försöka hitta någon förklaring till. Det är bara sjukt!!

  Tack för en underhållande blogg för övrigt! 🙂
  Kramar till dig och Nacho

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s