utmaning – plankan

20130218-170110.jpg

De flesta av er känner nog till plankan?

Plankan är nog den bästa bålstärkande övning jag vet, i alla fall av de man kan göra utan några som helst övriga redskap.

Det enda du behöver göra är att stå som på bilden (alternativt på knä), med bålen (magen) spänd, och hålla där så länge du orkar. Svanka inte, utan håll hela bålen så stabilt och stilla som möjligt. Och puta inte upp med rumpan.

Övningen är även utmärkt för kvinnor som fött barn och genom graviditeten tappat mycket bålstyrka då magmusklerna delat sig.

Men detta vet nog de flesta, så jag ska komma till sak – utmaningen.

Flera vänner till mig, bland annat min lagkamrat Nypet, och även andra bekanta har kört eller kör denna utmaning som går ut på att öka sin maxkapacitet i plankan och därmed, naturligtvis, bli starkare i bålen.

Hur?

Dag 1 maxar du. Kör plankan så länge du bara orkar (med korrekt hållning!).

Kör sedan 30 minuter planka varje vecka. Hur du fördelar dessa 30 är upp till dig själv, men de flesta har försökt köra 5 minuter om dagen och vila på söndagen. Så tänker jag med göra.

Sista dagen är det dags att maxa igen. Hur mycket har du ökat?

Jag;

Haha, jag startade i dag och hade ett sorgligt dåligt max på 1,5 minut. Eventuellt hade jag kunnat klara 15-20 sekunder till om jag inte haft en liten dvärg bredvid mig som försökte sätta sig på mig hela tiden, men det är ändå svagt.

Efter det har jag i dag avklarat fyra minuters planka fördelat på 0:50, 0:50, 0:40, 1:00 och 0:40, så jag ligger bra i fas.

Vad säger ni? Någon som är på? Kom ihåg att man enbart tävlar mot sig själv och inte mot någon annan.

12 tankar om “utmaning – plankan

  1. Ja för fasen, hade varit gött att bli av med sista lilla putmagen innan sommaren 🙂 Kör plankan emellanåt men får aldrig in ngn rutin. Men jag måste ställa en trög fråga… Vilken är ”sista dagen”? Jag tolkade det så här, dag 1 – maxa, dag 2-8 – kör 30 min totalt och dag 9 – maxa. Var det så du menade? 🙂

      • Ja det var ju lite mer logiskt! Fick inte riktigt ihop det där med vilodagen 🙂 Men ok, jag är på och ska verkligen försöka köra 4 veckor utan att komma av mig!

  2. Ping: sliten, sliten | som en öppen blogg 3.0

  3. Ping: den däringa kroppen | som en öppen blogg 3.0

  4. Ping: Förkyld.. | Johannapannan funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s