hur mycket hänsyn ska man ta?

IMG_8352

Att uppfostra barn är, som alla vet, inte helt lätt. Det finns många rätt, många fel, men något som är fel för en person kan vara rätt för en annan. Själv försöker jag göra så mycket rätt jag kan – mina rätt, för jag tycker så klart att vårt sätt är det bästa. Annars hade vi ju gjort på annat sätt. Enkelt.

Men på en punkt är jag väldigt kluven. Känslomässigt åtminstone.

Precis som många andra barn har Aston en väldigt stark vilja. Han blir fullständigt vansinnig när han inte får som han vill.

Exempel; För 45 minuter sedan stod han på sin stol vid köksbordet och ritade med sina clownkritor (läs; staplade dem på varandra) när min näsa talade om för mig att han hade dumpat lite last i blöjan. Så jag gick och satte på duschen (han får alltid duscha i samband med bajsandet) och gick ut igen för att fråga ”Ska vi duschalite, Aston? Ta bort bajset?”. Oftast vill han det och då går han till duschen självmant. Det är det jag vill – att han själv ska ta besluten. Rätt beslut. Men inte denna gång. Han ville bestämt stå kvar vid sina kritor.

Det är då jag blir kluven. I mina känslor. Jag är 28 år (om fyra dagar), jag är hans mamma och jag vet bäst. Så tänker jag. Och i detta fallet är det ju så – bajset måste bort. Jag fattar det, men inte han. Så jag lyfter upp honom, mot hans vilja, och bär honom till badrummet. Han är helt vansinnig – skriker, sparkar, kröker rygg, ja, fullständigt vrålar ut sitt missnöje. Och jag bara känner att fy fan, vad jobbigt att någon bara lyfter upp en mot ens vilja och gör tvärtemot vad en själv vill. Helt omyndigförklarad. Och han är ju omyndig, det vet jag. Jag ska bestämma över honom. Det är mitt jobb. Och just i detta fallet vet ju mamma bäst, men kanske inte alltid? Så jag försöker så mycket jag bara kan att förstå Astons känslor. Vad vill han och varför. Inte bara köra över honom med att jag (och Vikto, förstås) vet bäst. Men det krockar ju lite med att det faktiskt är vi som bestämmer. Jag vill ju inte ha en fullständig skitunge som inte går att tygla alls, men jag vill att han känner att hans känslor och hans vilja betyder något.

Förstår ni alls vad jag menar?

Naturligtvis blev det samma historia när han hade duschat klart sen. För han tyckte ju inte att han hade duschat klart. Mamma tyckte det pga varmvatten växer inte på träd osv. Så skrik, spark och slängningar all over again. Och jag är alltså rädd att han skadar sig i dessa lägen, för han skiter i klinkers och kakel och tänder och höjder – han jävlar bara kör han. Sen var han så utmattad att han somnade i min famn, inlindad i handduken, innan jag ens fick på honom blöjan.

Hur gör ni? Tar ni hänsyn till barnens vilja eller vet ni alltid bäst?

6 tankar om “hur mycket hänsyn ska man ta?

 1. Hinner inte svara sådär vidare långt just nu men som både mamma till en 2 1/2 åring o förskollärare grubblar jag ofta o mkt på detsamma. Ibland finns det många guldkorn och tänkvärdheter att hitta på denna bloggen:

  http://petrakrantzlindgren.se/

  Väl värd både ett o två besök!

  /Emma

 2. Jag tror det är otroligt viktigt att ge barnen möjlighet att vara med och bestämma. Men man måste kanske välja sina tillfällen. Just vid det här tillfället hade han egentligen inget val, han kan inte välja nej för du förstår konsekvenserna av hans nej men inte Aston. Vid det här tillfället blir det för Aston tydligt att vad han säger inte spelar någon roll. Egentligen kan man förstå hans ilska när du frågat honom och sen faktiskt ”struntar” i hans svar. Istället kanske man kan säga -Aston vi måste byta blöja, vill du komma tillbaka hit igen när vi är klara? Där ger du honom en möjlighet att få bestämma, för du kan genomföra det vilket svar han än ger dig.

  Jag tror att barnen behöver få vara med och bestämma, men deras största och viktigaste uppgift i livet är att testa och undersöka med vetskapen om att det finns någon där i närheten som hjälper till att leda, visa, hjälpa och älska. Ge barnen möjlighet att bestämma det de faktiskt kan bestämma över.

  Så tänker jag iallafall 🙂

 3. Jag är glad att jag är inte ensam 😉 Jag har det så…det finns saker man kan ”diskutera” med barn. Och han kan göra hur han vill och jag känner att han uttvecklar sin personligheter.
  Jag ger honom till exempel två val (båda bra för mig :-)) eller jag låter honom att göra det på egen hand och ta reda på att mamma var riktig rätt.
  De pratar inte men de förstår.
  Oftaste jag säger honom VARFÖR vi skulle göra det eller det. Och han göra det på egen hand…han ofta reda på att jag var rätt och andra gång han vet också rätt. 🙂

  Och det finns saker som jag diskuterar inte. Det är inte så många men jag är strikt. Till exempel:
  – tvätta händerna efter WC och så vidare
  -han ge mig sitt handen när vi gå vid gatorna med bilar,
  Och så vidare…. jag ger honom ”varför” men jag diskuterar inte. Det händer att han vill inte men JAG ÄR MAMMA OCH JAG VET 😉

  Så jag tänker att du göra det rätt. De behöver att ha gränsen 😉

 4. Sedan får man aldrig glömma att barn aldrig vet vad som är bäst för dem för det gör du som förälder. Barn mår heller inte bra av för många val eftersom barnen blir stressade då. Se denna artikeln http://www.familjeliv.se/Foralder/1.2090248

  Sista meningen i artikeln är väldigt bra ”Om man ställer en fråga och hoppas på ett specifikt svar kan man lika gärna låta bli. Barnet känner en massa onödig skuld om man underkänner svaret. Det är mycket viktigare att vara en uppriktig och äkta förälder än att låta barnet välja själv.”

 5. Mitt bästa råd jag fått som mamma är ”ställ det inte som en fråga om det inte är det”.

  Sen jag började tänka på det känns det lättare att ta beslut och det blir faktiskt lite färre konflikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s