finns det pojk-cm och flick-cm?

IMG_9126

Stålmannen i sina rosa klackar.

Läser än en gång om det här med pojkkläder och flickkläder. Denna gång handlar det om Angry Birds, som på ”flicktröjan” är en Sweetie Bird istället. Med rosetter. Och på en rosa t-shirt. Självklart.

Jag vet att vissa går väldigt långt i det här med genus och har klänning och glitter m.m. på sina pojkar. Det är inte dit jag vill komma. Men snälla, rara. Kan vi inte landa någonstans mittemellan?

När vi envisas med att flickor endast ska ha rosa och rosetter och glitter och paljetter och spets och hårspännen (fast de knappt har något hår än) och allt ska vara så satans, jävla gulligt, så säger vi till flickorna att ”Så här ska du vara. Söt och gullig. Inte låta för mycket eller leka så att kläderna går sönder. Inte vara arg.” Och när killar ska ha monster och krig och tufft och förstärkta knän på jeansen och argt och sportigt så säger vi till pojkarna att ”Så här ska du vara. Tuff och stark. Aldrig svag och känslig. Du måste gilla sport och häftiga aktiviteter och du ska leka tills du inte orkar mer. Sitt aldrig still och våga inte vara söt – du ska vara TUFF.”

Och så står vi här som vuxna och undrar var alla känsliga män finns.

Nej, kläder är naturligtvis inte den enda anledningen till det, men de är en större del än man tror. Kläderna säger så mycket, om vi bara tar oss tid att tänka till. Det är ju till och med så att en t-shirt från flickavdelningen i stl 104  är mindre än en t-shirt från pojkavdelningen i stl 104. Trots att en flicka och en pojke som är ca 104 cm långa rimligtvis borde vara lika långa. Eller finns det pojk- och flickcentimeter? Varför? Jo, för att tjejers kläder ska sitta tight och tjejer ”leker inte på samma sätt som killar”. Nej, killar klättrar ju i träd och leker krig, medan tjejerna lägger pärlplattor och ritar hästar på parfymdoftande papper.

Jag säger inte att vi ska göra revolution och klä alla killar i tighta rosa kläder och flickor i baggy militärbyxor, men varför ska det ens finnas olika avdelningar i klädbutikerna? Åtminstone för de minsta barnen? När vi blir äldre skiljer ju sig kvinnors och mäns kroppar åt, avsevärt, men inte när de är små. Varför ska vi behöva se massa rosa och sött och gulligt under flick och allt det ”coola” under pojk? Skulle det vara helt jäkla otänkbart att bara kalla det BARNKLÄDER? Sen kan ju folk fortsätta välja rosa till sina flickor och blått till pojkarna, men butikerna har i alla fall tagit sitt ansvar.

”Men min flicka älskar rosa!” säger ni. Javisst gör hon det! Jag älskar också rosa. Men så länge ni som föräldrar bara pumpar in rosa från födseln så vet hon ju ingenting annat. Klart att hon älskar det.

Jag bestämde mig tidigt för att, så gott jag kan, inte köna Aston. Dvs förutbestämma vad han ska gilla. Jag har köpt kläder i alla färger, en hel del på flickavdelningar. Färgglada kläder, helst. Aldrig något med bilar, monster, Star Wars, Spindelmannen eller annat typiskt killigt. Inte heller Hello Kitty, nattlinnen med hästar eller annat typiskt flickigt. Mer neutralt. Jag har undanbett folk att köpa dylika kläder också, men leksaker har han av alla slag – dockor, bilar, köksgrejor, lego, you name it. Nu är Aston alldeles frälst i bilar och bussar och allt annat med hjul ändå. Och det är helt okej. Mer än okej. För han har valt det själv. Han har haft allt att välja på och han föll för det typiskt killiga. Och jag kan med handen på hjärtat säga att han valde det själv.

Kan du det?

8 tankar om “finns det pojk-cm och flick-cm?

 1. När jag var liten tryckte min mamma på mig rosa kläder, klänningar, spets, dockor, you name it, men det bästa jag visste var att klättra i träd, leka krig och spela fotboll och handboll. Tog ju sönder kläderna mer än en gång vilket inte alltid var så uppskattat. Jag kanske gjorde någon tidig revolt eller så, men jag kan inte påstå att min mammas val av vad jag hade på mig/hade för leksaker påverkade mig särskilt mycket när jag var liten. Jag lekte med det jag tyckte om och det som var roligt, och även om min tröja var rosa och puttignuttig hade jag ändå pinnfajt i skogen.

  Men, ett stort men, jag är väldigt trött på folk som envisas med att bara klä barn i det ena eller andra, eller som vägrar ge sina söner dockor eller döttrar bilar. Barn ska ha en möjlighet att vara barn och leka med det de vill, jag tror det bara stimulerar deras utveckling och det kan ju aldrig vara fel.

  • Nej, jag håller med dig helt! Låt barnen ta del av ALLT som finns, så märker man till slut vad de gillar. Vissa föräldrar ger inte alls sina barn den möjligheten och det är så tråkigt.

   Skönt att du gjorde revolt, heja dig! 🙂

 2. Men VARFÖR lägger somliga ner sig på att genus=kläder! Detta höjer knappast våra löner eller minskar våld mot kvinnor. Kvinnor kommer inte diskrimineras mindre i arbetslivet eller sitta på högre chefs poster. Vi gräver i fel ände! Blir frustrerad när folk tramsar om KLÄDER men inte delar lika på föräldraledigheten eller lever på sin mans lön(OBS, detta gäller inte dig…känner dig inte;)) men visst är vi lite ute å cyklar?

  • Vi är inte ute och cyklar alls. Om du inte ser att kläder hänger ihop med hur kvinnor blir behandlade så ber jag dig läsa några gånger till. Inte bara här, utan även hos andra som skriver om genus. 🙂

   Jag var som du och tyckte att det är ett jävla i-landsproblem, men nu när jag har barn och träffar andra barn mycket ser jag mer och mer hur tydligt vissa könar sina barn och att det formar dem även som personer.

   Tack för din kommentar! 🙂

  • Jag tror på att börja hos barnen, om var och varannan unge blir hjärntvättade att tro att det är jättestor skillnad på pojkar och flickor från dag ett, ja men då kommer det också bli jättestor skillnad mellan män och kvinnor. Någonstans måste man börja.

 3. Uppvuxen med ett par bröder och klädd i rosa och spets som liten kom jag i tonåren och hatade allt vad rosa hette. Har nu, när jag närmar mig 30 kapitulerat och insett att rosa funkar – i cerise variant och kan mycket väl klä både mig och dottern i detta. Babyrosa dissar jag helst men eftersom vi får mycket kläder har jag inte råd att vara kräsen. Är helt säker på att min dotter kommer växa upp till en stark, självständig individ som tar sig fram här i livet på bästa sätt, trots att även hon får bära rosa och extremt flickiga kläder blandat med allt det andra.

 4. Superbra inlägg, håller med dej precis! Det är så tröttsamt att barnen ska sorteras in i fack och flickor ska vara söta och pojkar tuffa. Tycker att barnen ska få vara just barn och både söta och tuffa oavsett kön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s